Vérzsírcsökkentés diétás kezelésének alapelvei

A szív és érrendszeri megbetegedések kockázata csökkenthető! Magyarországon a halálozási statisztikák vezető helyén az érelmeszesedés okozta betegségek állnak. Kialakulásukban számos tényező együttesen játszik szerepet, melyek gyakran az életmóddal függnek össze.

Fő rizikótényezők

Elhízás –> Haskörfogat nő: 88 cm felett; ffi: 102 cm felett
Magasvérnyomás betegség 140/90 Hgmm felett
Emelkedett összkoleszterin szint 5.2 mmol/l felett
Emelkedett triglicerid szint 1.7 mmol/l felett
Alacsony HDL szint 1.0 mmol/l alatt
Cukorbetegség 7.0 mmol/l felett
Dohányzás  
Érbetegség, szívinfarktus előfordulása a családban  
Stressz  

 

Hogyan csökkentsük az infarktus és az érelmeszesedés kockázatát?

A gyógyszeres kezelés mellett az életmód és az étrend változtatása is képes csökkenteni a kockázatot. A dohányzás elhagyása és a rendszeres testmozgás beiktatása a napirendbe elengedhetetlen a sikerhez. Már mérsékelt, közepes intenzitású mozgás is csökkentheti a vérnyomást, a vérzsírok szintjét, emeli a HDL szintet, amely védő faktorként ismert. Javasolt mozgásféleségek: gyaloglás, futás, úszás, kerékpározás. Az étrendnek zsírban (koleszterinben) és szénhidrátban szegénynek kell lenni. Mivel a koleszterin csak állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, ezért zöldséget, főzeléket, gyümölcsöt, gabonaféléket javasolt fogyasztani. Halak fogyasztása szintén jótékony hatású, csökkenti a vérrögképződésre való hajlamot. Főzéshez – sütéshez a sertészsír és vaj helyett inkább a növényi eredetű margarint vagy olajat javasolt használni. Kerüljük a ún. „vörös húsok”, sertés és marhahús fogyasztását, helyette a zsírsze­gény baromfihúst ajánljuk. Amennyiben elhízás is fennáll, a kalória bevitelre is külön gondot kell fordítani. Elsősorban a szénhidrát és a zsír fogyasztását kell csökkenteni és helyette a fehérje fogyasztás arányát kell növelni

Koleszterin

Az emelkedett vérzsír szint a szív- és érrendszeri betegségek (cardiovascularis) kialakulásáért igazoltan felelős. A vérzsír szint csökkentésének első és legfontosabb teendője a megfelelő diéta beállítása. A diéta még akkor is nélkülözhetetlen, ha esetleg vérzsír csökkentő gyógyszert is kell szednie. A vérzsírok közül legismertebb a koleszterin. A vér koleszterin tartalmának nagyobb részét a szervezet szintetizálja, kisebb része a táplálék állati eredetű zsírjából származik. Kórosnak tekintjük az 5,2 mmol/l feletti koleszterinszintet, bár az újabb szakmai ajánlások már a 4,5 mmol/l célértéket javasolják. A vér koleszterinszintje szempontjából nem mindegy, hogy a zsírfogyasztás állati eredetű zsírok, vagy növényi eredetű olajok formájában történik- e. E két zsírféleség összetétele különböző. Az állati eredetű zsírok (pl. sertészsír) fogyasztása emeli a koleszterinszintet, mert főleg telített zsírsavakat tartalmaz. A növényi olajoknak (pl. napraforgó olajnak) nagy a telítetlen zsírsav tartalmuk, fogyasztásuk esetén csökken a vér koleszterinszintje, ugyanis fokozzák a magas koleszterin tartalmú epe kiválasztását a bélbe, így a széklettel több vérzsír ürül.

Az emelkedett vérzsír szint fogalomkörbe – a legjobban ismert koleszterin mellett – tartozik a triglicerid (TG) és a védő hatású koleszterin (HDLK) is. Normál esetben a TG értéke ne emelkedjen 1,7mmol/l fölé, férfiak HDLK szintje legyen magasabb 1,16 mmol/l értéknél, nők esetében 1,42 mmol/l értéknél. Előfordul, hogy normál koleszterin szint mellett e két érték együtt, vagy külön-külön kóros tartományban van, de mindhárom paraméter lehet kezelendően eltérő.

Koleszterin szintet csökkentő diéta

A szérum koleszterin 5,2 mmol/l feletti emelkedése esetén, különösen, ha egyéb veszélyeztető tényezők is jelen vannak, koleszterin szintet csökkentő diétát javaslunk.

A diéta lényege – állati zsírokban szegény, növényi olajban gazdag étrend. Ha a beteg testsúlya is emelkedettebb, emellett a szénhidrátokat is korlátozni kell, így a cukor és cukortartalmú ételek, a kenyér, péksütemények, tésztafélék, rizs, burgonya, édes gyümölcsök, szörpök és valamennyi alkoholos ital fogyasztását. A diéta mellett végzett rendszeres testmozgás fontossága kiemelendő, mind a vérzsír szint csökkentésében, mind a testsúly normalizálásában szerepe van. Magas koleszterin érték esetén főzéshez napraforgóolajat, esetleg olívaolajat ajánlunk, egyes vélemények szerint a repceolaj kevésbé alkalmas erre a célra. A napraforgóolaj mennyisége nem korlátozott, sőt nem hevített formában (pl. salátákhoz) növelhető is. Miután a hosszabb ideig tartó sütés, 200 °C fölé történő hevítés esetén az olajok kedvezőtlenül alakulnak át, így bizonyos konyhatechnikai eljárások ajánlása előtérbe kerül – főzés, párolás, grillezés, alufóliák és teflon alkalmazása. A nagy koleszterin tartalmú vaj helyett a napraforgóolajjal készült Ráma margarint, illetve a Flóra margarint ajánljuk. A hentes árúk nagy részének (zsíros húsoknak, szalámiknak, kolbászoknak), zsíros tejtermékeknek, tojássárgájának fogyasztását korlátozzuk. A magas koleszterinszinttel terhelt betegek jelentős része nem kövér, ezekben az esetekben nem törekszünk a testsúly csökkentésére és szénhidrát korlátozást sem írunk elő. A diétához tartozik még a növényi rostok felhasználása. A színes főzelékek, saláták, zöldségfélék, bizonyos gyümölcsök, barna kenyér, étkezési búzakorpa fogyasztását elsősorban nagy rosttartalmuk miatt szorgalmazzuk. Rosttartalmuk az emésztőenzimeknek ellenáll, így nem emésztődnek, nem szívódnak fel. A rostok bizonyos alkotórészei vizet kötnek meg (1 gr korpa pl. 5-6 gr vizet). Étkezés előtt vagy közben fogyasztva, így jóval hamarabb okoznak teltségérzést. A rostok növelik a béltartalom tömegét, jelenlétükkel a beleket élénkebb mozgásra késztetik, javul az esetlegesen fennálló székrekedéses panasz is, csökkentik az egyidejűleg elfogyasztott zsírok és szénhidrátok felszívódását, epesav megkötő hatásuk van és a koleszterin bélből valóvisszaszívódását is gátolják. Napi 1-3 evőkanál búzakorpa elfogyasztásával a rostok felsorolt előnyös tulajdonságainak érvényesülése biztosítható, (pl. joghurthoz, kefirhez keverten). Felhasználhatjuk a szóját is, mely koleszterint nem tartalmaz, nagy a fehérje- és olajtartalma, bővelkedik hasznos, telítetlen zsírsavakban, rostjai koleszterint kötnek meg és visznek magukkal a székletbe (szójaliszt, szója granulátum, szójás kenyér).

Az alább mellékelt étrendi táblázatban az ajánlott ételek szabadon fogyaszthatók, a középső oszlopban szereplők kis mértékben telített zsírokat tartalmaznak, mivel az étrend zsírtartalmának alacsonynak kell lenni, ezek mértékkel fogyaszthatók. A kerülendő ételek nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírokat vagy koleszterint, ezért ha csak lehetséges, fogyasztásuk nem ajánlott.

 

Étrendi javaslat a vérzsírok csökkentésére

A táblázat segítségével csökkentheti a koleszterin és triglicerid szintjét a táplálékkal bevitt zsírok és bizonyos szénhidrátok korlátozásával.

Az ajánlás készítője: Dr. Pados Gyula

 

 

Ajánlott ételek

Mértékkel fogyasztható ételek

Kerülendő ételek

Gabonafélék

teljes kiőrlésű gabonából készült, barna-, kukoricás kenyér, zabkása

fehér kenyér, durumtészta, rizs

édes péksütemények

Tejtermékek

zsírmentes (0.1 %) tej, sovány sajtok (20% zsírtartalom alatt), kefir, zsírszegény joghurt vagy túró, tojásfehérje

csökkentett zsírtartalmú tej (1.8%), alacsony zsírtartalmú sajtok (köményes, óvári), túró, joghurt, hetente 2 egész tojás

2.8%-os tej, tejszín, tejföl, tejpor, zsíros sajtok

Levesek

zöldségleves és zöldségkrémleves rántás nélkül

habart zöldség- és gyümölcslevesek

leves berántva, tejszínes levesek

Halak

minden fehér húsú hal (grillezve vagy füstölve) a bőre nélkül, szardínia, hering

serpenyőben sült halak, kagyló, homár, rák

bő olajban vagy zsírban sült halak, tintahal, kaviár

Húsfélék

csirke (bőre nélkül), pulyka, borjú, vadhúsok, nyúl, bárány

sovány marhahús, sonka, birka, baromfi virsli, havonta kétszer máj, szafaládé, krinolin

kacsa, liba, sertés, hagyományos kolbász, szalámi, húskrém, fasírozott, csirke bőre

Zsiradékok

olíva olaj, szója olaj

többszörösen telített zsírsav tartalmú olajok (napraforgó, kukorica, földimogyoró), ezen olajokból készült alacsony zsírtartalmú (light) margarinok

vaj, zsír, szalonna, olajos-vajas mártások, pálmaolaj, magas zsírtartalmú margarinok

Zöldségfélék, gyümölcsök

minden friss és gyorsfagyasztott zöldség, főként paradicsom, brokkoli, hagyma, sárgarépa, bab, zöldbab, lencse, borsó, kukorica, friss gyümölcsök, napi 5 alkalommal

a fentebb említett olajok valamelyikében elkészített burgonya

a fentebb ajánlott olajok, zsírok valamelyikében sült krumpli, zöldség vagy rizs, chips, sózott zöldség, szőlő, banán

Édességek

vizes gyümölcsfagylalt, gyümölcszselé, zsírmentes tejjel készült puding, gyümölcssaláta

fagylalt, puding, galuska, vajjal vagy tejszínnel készült édes sodók

Sütemények

sütemények, torták

Csokoládé

csokoládé, kókuszos szelet, tejkaramella, marcipán

Olajos magvak

dió, mandula, mogyoró

földimogyoró, pisztácia

kesudió, kókuszdió, sózott földimogyoró

Italok

tea, filteres vagy instant kávé, víz, kalória és alkoholmentes italok

szeszes italok, kalóriaszegény csokoládé

csokoládés italok, tejszínnel és teljes tejből készült italok, presszó kávé

Fűszerek, salátaöntetek

fűszernövények, bors, mustár

zsírszegény alapanyagokból készült öntetek

hozzáadott só, készen vásárolt salátaöntetek, salátakrémek, majonéz

 

Zsírszegény diéta

A koleszterin és triglicerid szintjének emelkedése a vérben, nagymértékben a helytelen táplálkozási szokásokból ered, így megfelelő diétával előnyösen befolyásolható. Az étrend átalakítása, a zsíros és koleszterin dús ételek mellőzése és a rostban gazdag táplálkozás elősegíti, hogy a magas vérzsír szint okozta érelmeszesedéses folyamatok a szervezetben lelassulnak, megállnak esetleg csökkennek. Ezáltal a szívinfarktus és az agyi érbetegségek veszélye csökken, az érszűkületes panaszok megelőzhetőek, a magas vérnyomás mértéke csökken, a gyomor – és bélrendszeri rákos megbetegedések is jóval kisebb mértékben fordulnak elő.

Normál koleszterin érték

< 5,2 mmol/l

Normál triglicerid (TG) érték

< 1,7 mmol/l

Normál HDL-koleszterin (HDLK) érték

ffi: > 1,16 mmol/l; nő: > 1,42 mmol/l

Attól függően, hogy a vér TG szintje, koleszterinszintje vagy mindkettő emelkedett-e, illetve csökkent-e a HDLK szintje, válnak szükségessé a diétás megszorítások.

 

Koleszterin szegény diéta

Naponta 200 mg-nál több koleszterin elfogyasztása nem javasolt. A mellékelt táblázat segít kiszámítani, hogy az egyes élelmiszerekből milyen mennyiségben van jelen koleszterin, így abból mennyi fogyasztható. Koleszterin csak az állati eredetű zsiradékokban található. Ezért célszerű kizárni az étrendből az alábbi élelmiszereket

  • sertészsír (helyette napraforgóolaj, Héra margarin, Flóra margarin használata ajánlott)
  • vaj (margarinnal, esetleg vajkrémmel helyettesíthető)
  • tojás sárgája (a tojásfehérje felhasználható)
  • tejföl (csak a 12% zsírtartalmú használható, de még jobb a kefir vagy joghurt)
  • tejszín (sovány tejpor használata ajánlott helyette)
  • zsíros húsok
  • belsőségek
  • zsíros felvágottak, kolbász és szalámifélék, kenőmájas, tepertő, szalonna, disznósajt
  • zsíros sajtok

A diéta során részesítse előnyben a zsírszegény elkészítési módokat, a zsiradék minősége mellett, fontos a mennyiségi korlátozás is!

Triglicerid szintet csökkentő diéta

Lényege, hogy a diéta során zsiradékban szegény nyersanyagokat és elkészítési módokat válasszunk. Ezenkívül a diéta szénhidrátszegény, natív cukormentes (szénhidrátokból is keletkezik bizonyos mennyiségű TG) legyen. Ezért célszerű korlátozni az alábbi élelmiszerek mennyiségét

  • kenyér, péksütemény, tésztafélék
  • cukrozott élelmiszerek (szörpök, méz, sütemények, fagylalt, stb.)
  • rizs, burgonya, hüvelyesek
  • gyümölcsök közül a banán, szőlő, szilva, őszibarack, cseresznye, dió és mandula (a nagy mennyiségű gyümölcscukor emeli a triglicerid szintet)

Cukor helyett édesítésre a mesterséges édesítőszerek ajánlottak (PolisettPolisweetNutrasweetCanderelSüssina [piros kupakos] stb.) Az alkohol közvetlenül, nagymértékben emeli a vér triglicerid szintjét, a diéta során nem fogyasztható!

E fenti diétás utasítások betartása mellett a hasznos, védő szerepet betöltő HDLK emelkedése várható.

Ajánlott nyersanyagok és ételkészítési eljárások

Húsok, húskészítmények

Sovány marha – és sertéshús korlátozott mennyiségben fogyasztható. A legkevesebb zsiradék a halak (busa, heck, tonhal, makréla stb.) és a szárnyasok (baromfi, pulyka) húsában van, ezeknél is a mellhús lebőrözve a legmegfelelőbb. A szárnyasok bőrének nagyon magas a koleszterin tartalma! Húskészítmények közül a gépsonka, fehérpecsenye, sonkaszalámi, ill. a párizsi, krinolin, virsli, tavaszi felvágott, kópé, és zalai fogyasztható.

Tej, tejtermékek

Az 1,5%-kos vagy az ennél alacsonyabb zsírtartalmú tej fogyasztása ajánlott, naponta maximum 1/2 liter mennyiségben. Sajtok közül a sovány sajtok (köményes, pritaminos, fokhagymás, túrasajt), ritkábban a félzsíros sajtok (tenkes, óvári) fogyaszthatóak. A félzsíros tehéntúró is megengedett.

Kenyér és tésztafélék

Naponta nem tanácsos 15 – 20 dkg-nál nagyobb mennyiségű kenyér elfogyasztása, túlsúly esetén, ennél is kevesebb ajánlott. Érdemes előnyben részesíteni a barna- és rozskenyérféleségeket. Nem javasoltak a „sok tojásos” tésztafélék, s a mennyiségük is csökkentendő. A burgonya és rizs fogyasztása zsírszegényen elkészítve korlátozott mennyiségben javasolt.

Zöldség és főzelékfélék

A zöldség és főzelékfélék elsősorban párolva, rakottan vagy diétás rántással (a lisztet szárazon pirítjuk meg, majd ezután adjuk hozzá az olajat), ill. kefirrel habarva fogyaszthatóak.

Diétás rostok

A diétás rostokban gazdag étkezés számos előnnyel jár. Koleszterin szegény diéta során is ajánlott, mert a koleszterin bélből való felszívódását gátolja és egyéb anyagcserét pozitívan befolyásoló hatásai is vannak. A zabpehely, ill. a zabkorpa kefirhez, joghurthoz, mártásokhoz keverve, vagy tejben (esetleg diétás lekvárban) fogyasztva kifejezetten ajánlott napi 100 gr mennyiségig. A müzli és a legkülönbözőbb „Cornflakes” félék, a szója és a rendszeres gyümölcsfogyasztás szintén a diéta hatásosságát növelik.

 

Élelmiszerek energia, zsír és koleszterin tartalma (100g)

 

  Energia(kcal) Zsír(gr) Koleszterin(mg)

Tejtermékek

tej (2.8%)

60

2,8

10

tej (1,5%)

60

1,5

5

sovány tejpor

372

2

31

kefir, joghurt

64

3,5

11

aludttej

41

1

10

tejföl

173

16

61

habtejszín

292

30

75

félzsíros tehéntúró

143

7

13

sovány sajtok (köményes)

218

10

50

trappista sajt

370

28

105

camembert sajt

299

23

70

ömlesztett sajtok

310

24

80

Tojás

tojás (1db)

66

4,8

250

tojás fehérje (1 db)

14

0,1

0

tojás sárgája (1 db)

52

4,7

250

Húsok, húskészítmények

borjúhús (sovány)

110

4,5

84

marhahús (sovány)

228

19

83

sertéshús (sovány)

160

8

68

csirkehús

120

3

50

pulykahús

169

9

49

kacsahús

186

12

77

libahús

198

13,6

84

fácán

108

2

30

sertésmáj

136

5,3

430

gépsonka

156

7,1

70

párizsi, krinolin, szafaládé

212

18

75

disznósajt

314

29

132

gyulai kolbász

392

35,5

171

tepertő

797

83

155

májas hurka

298

23

92

véres hurka

291

23

97

kenőmájas

314

28

220

Halak

tonhal

90

3

60

szardínia konzerv

288

21,4

70

ponty

100

4

82

Zsiradékok

sertészsír

898

99,7

95

liba, kacsazsír

893

99

100

szalonna

699

75

105

vaj

724

80

230

napraforgó olaj

898

99,8

0

margarin

760

84

0