Dyspepsia

dyspepsia eredetileg egy ősidők óta ismert görög szó, rossz emésztést jelent. Ez a fogalom annyira általános, hogy értelmezése számos zavart okozhat betegek és orvosok körében egyaránt. A „magyarítási” kísérletek inkább érdekesek, mint hasznosak. Szóba került a „lusta gyomor”, emésztési zavar”, „puffadás” stb. kifejezések használata, de ezek alkalmazása valószínűleg csak a konfúziót fokozná. A dyspepsia tulajdonképpen egy rossz közérzetet okozó, étkezés után jelentkező, felső hasi tünetcsoport – feszülés érzése, puffadás, korai teltségérzés, émelygés, gyomortájon jelentkező fájdalom vagy dyscomfort, émelygés, hányinger, böfögés, gyomorégés – melynek az esetek nagy részében semmi köze sincs az emésztés biokémiai folyamatához. E panaszok tehát gyakran az étkezéssel függnek össze, máskor étkezéstől függetlenek, vagy épp étkezésre enyhülnek.

Miért fontos?

  • mert a felnőtt lakosság 34 – 40 % – a szenved dyspesias panaszoktól
  • mert súlyos szervi betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, és ha nem ismerjük fel azokat, rontjuk betegeink esélyeit a gyógyulásra, illetve rosszindulatú betegségek esetén a túlélésre

Organicus dyspepsia esetén a panaszok hátterében szervi megbetegedés áll. Funkcionális dyspepsiaról akkor beszélünk, ha a tüneteket nem szervi megbetegedés okozza.

Melyek a dyspepsia tünetei?

    • gyomorégés – égő érzés a mellkas középső részén
    • nyelési zavar – olyan érzés, mintha a falat megakadna a torkában
    • gyomortáji fájdalom: étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után
    • puffadás – étkezés után a has körfogata megnő és feszítő érzést kelt, leggyakrabban a köldök felett
    • böfögés – étkezés után gyakoribb
    • korai teltségérzés – nem tud egy átlagos adag ételt elfogyasztani
    • étkezés utáni teltségérzés
    • émelygés, hányinger, hányás
    • felhasi feszülés, rossz közérzet

Mi a fenti panaszok oka?

Megfelelő emésztés esetén a lenyelt ételt a nyelőcsőizom összehúzódásai továbbítják a gyomorba. A nyelőcső alján található izomgyűrű megakadályozza a savas gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe. Sok embernél megfelelő mértékű gyomorsavtermelés mellett is jelentkezik gyomorégés. Ennek az a magyarázata, hogy ez az izomgyűrű nem működik szabályosan, a gyomorsav regurgital (visszaáramlik) a nyelőcsőbe és égő-maró érzést okoz. A gyomor feladata az elfogyasztott étel tárolása, feldolgozása és emésztésének megkezdése. A gyomor alsó részén található egy másik izomgyűrű, amely megakadályozza a vékonybéltartalom gyomorba való visszajutását, illetve csak a megfelelően előemésztett táplálékot engedi továbbhaladni a gyomorból a vékonybélbe. Dyspepsiaban a gyomor ürülése elhúzódó, vagyis lustán működik és kellemetlen tünetek jelentkeznek, mint puffadás, felfúvódás, gyakori böfögés, teltségérzet, gyomortáji fájdalom. Egyes krónikus betegségek vagy állapotok hajlamosítanak emésztési zavarokra, mivel lelassítják a gyomor ürülését. Ilyen például a cukorbetegség, veseelégtelenség, műtét utáni állapot. Dyspepsia társulhat a máj-, epeutak, hasnyálmirigy, belek betegségeihez, lázas állapothoz. Bizonyos ételek, italok, mozgásszegény életmód és néhány gyógyszerek is előidézhetik a fenti emésztési zavarokat, vagy súlyosbíthatják azokat.

Milyen panaszok esetén kell szervi megbetegedésre, organicus dyspepsia-ra gondolni?

  • 45 év felett jelentkező panaszok
  • vérrokonok között rosszindulatú daganatos megbetegedések halmozott előfordulása
  • újonnan, életében először jelentkező panaszok
  • a korábbi tünetek jellegének megváltozása
  • étvágytalanság, ételundor
  • fogyás (gyors és nagymértékű)
  • vérzés (fekete széklet, hányadékban)
  • vérszegénység
  • széklethabitus változás
  • tapintható hasi rezisztencia
  • nyelési zavar (nyelési nehezítettség)
  • visszatérő hányás
  • sárgaság
  • láz, tartós hőemelkedés
  • súlyos betegség érzése

A fenti tünetek, panaszok esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulnia, gastroenterologiai kivizsgálás szükséges (!)

Funkcionális dyspepsia-ra gondolhat az alábbi esetekben

  • 45 év alatti életkor
  • negatív családi kórelőzmény
  • régóta fennálló, visszatérő panaszok
  • jó étvágy
  • megtartott testsúly
  • normális vérkép
  • negatív fizikális státusz

funkcionális dyspepsia-nak három csoportját különböztetjük meg:

1. Dysmotilitas típusú dyspepsia

Ez a legelterjedtebb forma, a tünetekért ilyenkor az emésztőrendszer nem megfelelő „mozgása”, a gyomor-bélrendszer nem megfelelő ürülése a felelős. Jellemzően, a csak gyomorsav csökkentésre irányuló kezelések nem hatékonyak. Megoldást a gyomor- és bélrendszer természetes mozgását összehangoló terápia adhat.

Jellemző tünetei:

  • korai jóllakottság, teltségérzés
  • felhasi feszülés, dyscomfort érzés
  • puffadás, dystensio
  • émelygés, hányinger
  • étkezésre fokozódó panaszok

2. Reflux jellegű dyspepsia

Refluxnak nevezzük, a savas gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe.

Refluxra utaló tünetek:

  • gyomorégés (pyrosis [heartburn] – a felhas középső részén jelentkező, nyak felé sugárzó égő érzés vagy fájdalom, mely étkezések után, bizonyos ételek fogyasztásakor és éjjel gyakrabban fordul elő)
  • regurgitatio (savanyú [ritkán epés] gyomortartalom visszaáramlása a garatba, mely öklendezés, hányinger és a hasizomzat összehúzódása nélkül, inkább fekvő testhelyzetben jelentkezik)
  • étkezésre fokozódó panaszok
  • savcsökkentők hatására csökkenő panaszok

3. Fekélyszerű dyspepsia

Tünetei a fekélybetegségre emlékeztetnek, sokszor a hátterében ilyenkor is a nem megfelelő gyomorürülés áll.

Tünetei:

  • epigastrialis (középső felhasi, köldök feletti) éhségfájdalom
  • étkezésre csökkenő fájdalom
  • savcsökkentők hatására csökkenő panaszok

A funkcionális dyspepsia három csoportja nem mindig különül el élesen egymástól, a tünetek keveredhetnek, ilyen esetben nem meghatározható,kevert típusról beszélünk.

A kezelés első lépése

Az étkezési szokások és életmód megváltoztatása

1. Csökkenteni kell az emésztést megnehezítő ételek, italok fogyasztását

  • zsíros, túlzottan fűszeres ételek
  • csokoládé
  • koffein tartalmú italok (pl. kávé, tea, cola-féleségek)
  • alkohol
  • szénsavas italok
  • borsmenta, fodormenta

2. Kerülni kell az olyan tevékenységeket és körülményeket, amelyek hozzájárulnak az emésztési zavarokhoz

  • hajolgatás étkezés után
  • lefekvés közvetlenül étkezés után
  • nagy, bőséges étkezések (tanácsos könnyű, vegyes étrendet fogyasztani gyakori kis étkezések formájában, kellő időt hagyva egy-egy étkezésre)
  • szűk ruhák, övek viselése
  • elhízás
  • dohányzás
  • stressz helyzetek

3. Bizonyos gyógyszerek előidézhetik az emésztési zavarokat

  • nem-steroid gyulladásgátlók (leggyakrabban rheumatikus panaszok kezelésére használatosak)
  • néhány vérnyomáscsökkentő és szívgyógyszer (Ca-csatorna blokkolók)
  • fogamzásgátló tabletták
  • vaspótló szerek
  • antibiotikumok (pl. tetracyclinek)

4. Ha éjszaka gyomorégése van, tegyen a feje alá (az ágya fejvége alá) egy 15-20 cm-es támasztékot, így elősegíti az étel és a sav kiürülését a nyelőcsőből

A kezelés második lépése

Ha fenti változtatások ellenére nem enyhülnek panaszai, gyógyszeres kezelés jön szóba

  • savcsökkentők – enyhébb gyomorégés esetén hatásosak lehetnek a gyomorsavat megkötő szerek
  • gyomorsavtermelést csökkentő szerek – biztonságosak és hatékonyan alkalmazhatók gyomorégésben, fekély betegségben
  • prokineticumok – erősítik a nyelőcső és a gyomor között levő izomgyűrűt, meggyorsítják a lassú gyomor kiürülését, fokozzák a vékony- és vastagbél perisztaltikát
  • gyomornyálkahártyát védő szerek: bevonják a gyomor és a nyelőcső belső felületét, ezáltal védelmet biztosítanak a gyomorsavval szemben