Csontritkulás (osteoporosis), csökkent csontállomány (osteopenia) kezelésének táplálkozási tanácsai

Mi a csontritkulás?

Az életkor előrehaladtával a csontok gerendázata fokozatosan pusztul, a csontok teherbíró képessége csökken, ezáltal törékenysége fokozódik. Csökken a bőr D-vitamin szintetizáló képessége, ezáltal a kálcium felszívódás mértéke. Ennek következtében gyengül az izomerő, fokozódik az elesés veszélye. Ez a folyamat nőknél hamarabb kezdődik. Már minden harmadik nőnél kimutatható a jelentős csontveszteség 50 éves kor felett. A férfiaknál ez a folyamat valamivel később alakul ki, de 70 éves kor körül már szinte mindenkinek van enyhébb vagy súlyosabb csontritkulása. A betegség sokáig tünetmentes, a „lappangó kór” alattomosan fejlődik ki.

Miért veszélyes a csontritkulás?

A meggyengült csontok könnyen törnek, a csigolyák már akár maguktól is összeroppanhatnak. A hát meggörbül, a testmagasság csökken, a csontokban fájdalom jelentkezik, a beteg mozgása nehézkessé válik, megnövekszik az elesések száma. A csontritkulásban szenvedőknél egyszerű elesés során is gyakran fordul elő csuklótörés, rosszabb esetben combnyaktörés. A combnyaktörés pedig nagyon súlyos következményekkel járhat, mind a beteg mind az Őt ápoló hozzátartozói részére. A már kialakult betegséget többféle, más-más hatású gyógyszerekkel kezelhetjük, néhány készítmény mellé nem is szükséges külön kálcium tartalmú gyógyszert szedni, elegendő a kálcium dús diéta tartása. Ez naponta 600-1500 mg kálcium bevitelt jelent. Ha még megbetegedés nem alakult ki, csak a csontsűrűség mérés során csökkent csontállományt, figyelmeztető jeleket észlelnek, akkor elegendő lehet a napi 1000 – 1500 mg kálcium bevitel, mely történhet gyógyszer, táplálék vagy együtt mindkét formában. Mind a megelőző jellegű, mind a már kialakult kóros állapot során végzett gyógytorna jótékony hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. A axialis (tengely irányú) irányú terhelés különösen javasolt, ezt rendszeres, nem megterhelő sétával is elérheti. A terhelhetőség minősége és mennyisége szempontjából azonban gyógytornász szaktanácsait feltétlenül javasoljuk.

 

Élelmiszerek (100 gramm) kálcium tartalma

 

Tejtermékek   Zöldség és főzelékfélék  
Zsíros tej (1 dl) 120 mg Karfiol 26 mg
Sovány tej 114 mg Zöldbab 32 mg
Tejszín 110 mg Burgonya (hámozott) 19 mg
Joghurt 120 mg Brokkoli 65 mg
Túró 65-90 mg Zöldborsó 41 mg
Kemény sajt (zsíros) 830 mg Kelkáposzta 97 mg
Puha sajt (félzsíros) 500 mg Karalábé 43 mg
Eidami sajt 710 mg Retek 30 mg
Camambert sajt 380 mg Metélőhagyma 165 mg
Ementáli sajt 1200 mg Savanyú káposzta 50 mg
    Paraj 133 mg
 
Hús   Gyümölcsök  
Disznóhús 9 mg Alma 6 mg
Marhahús 10 mg Körte 16 mg
Borjúhús 11 mg Narancs 44 mg
Belsőségek 12 mg Eper 28 mg
Szárnyas 10 mg Málna 40 mg
Sonka 10 mg Szőlő 20 mg
 
Gabonatermékek   Italok  
Rizs 25 mg Almalé 7 mg
Főtt tészta 20 mg Narancslé 11 mg
Rozskenyér 20 mg Szőlőlé 13 mg
Zsemle (1 db) 25 mg    
Kalács 80 mg    
Kenyérféleségek 20-300 mg Tojás (1 db) 40 mg