Mi a csontritkulás?
Az életkor előrehaladtával a csontok gerendázata fokozatosan pusztul, a csontok teherbíró képessége csökken, ezáltal törékenysége fokozódik. Csökken a bőr D-vitamin szintetizáló képessége, ezáltal a kálcium felszívódás mértéke. Ennek következtében gyengül az izomerő, fokozódik az elesés veszélye. Ez a folyamat nőknél hamarabb kezdődik. Már minden harmadik nőnél kimutatható a jelentős csontveszteség 50 éves kor felett. A férfiaknál ez a folyamat valamivel később alakul ki, de 70 éves kor körül már szinte mindenkinek van enyhébb vagy súlyosabb csontritkulása. A betegség sokáig tünetmentes, a „lappangó kór” alattomosan fejlődik ki.
Miért veszélyes a csontritkulás?
A meggyengült csontok könnyen törnek, a csigolyák már akár maguktól is összeroppanhatnak. A hát meggörbül, a testmagasság csökken, a csontokban fájdalom jelentkezik, a beteg mozgása nehézkessé válik, megnövekszik az elesések száma. A csontritkulásban szenvedőknél egyszerű elesés során is gyakran fordul elő csuklótörés, rosszabb esetben combnyaktörés. A combnyaktörés pedig nagyon súlyos következményekkel járhat, mind a beteg mind az Őt ápoló hozzátartozói részére. A már kialakult betegséget többféle, más-más hatású gyógyszerekkel kezelhetjük, néhány készítmény mellé nem is szükséges külön kálcium tartalmú gyógyszert szedni, elegendő a kálcium dús diéta tartása. Ez naponta 600-1500 mg kálcium bevitelt jelent. Ha még megbetegedés nem alakult ki, csak a csontsűrűség mérés során csökkent csontállományt, figyelmeztető jeleket észlelnek, akkor elegendő lehet a napi 1000 – 1500 mg kálcium bevitel, mely történhet gyógyszer, táplálék vagy együtt mindkét formában. Mind a megelőző jellegű, mind a már kialakult kóros állapot során végzett gyógytorna jótékony hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. A axialis (tengely irányú) irányú terhelés különösen javasolt, ezt rendszeres, nem megterhelő sétával is elérheti. A terhelhetőség minősége és mennyisége szempontjából azonban gyógytornász szaktanácsait feltétlenül javasoljuk.
Élelmiszerek (100 gramm) kálcium tartalma |
Tejtermékek | Zöldség és főzelékfélék | ||
Zsíros tej (1 dl) | 120 mg | Karfiol | 26 mg |
Sovány tej | 114 mg | Zöldbab | 32 mg |
Tejszín | 110 mg | Burgonya (hámozott) | 19 mg |
Joghurt | 120 mg | Brokkoli | 65 mg |
Túró | 65-90 mg | Zöldborsó | 41 mg |
Kemény sajt (zsíros) | 830 mg | Kelkáposzta | 97 mg |
Puha sajt (félzsíros) | 500 mg | Karalábé | 43 mg |
Eidami sajt | 710 mg | Retek | 30 mg |
Camambert sajt | 380 mg | Metélőhagyma | 165 mg |
Ementáli sajt | 1200 mg | Savanyú káposzta | 50 mg |
Paraj | 133 mg | ||
Hús | Gyümölcsök | ||
Disznóhús | 9 mg | Alma | 6 mg |
Marhahús | 10 mg | Körte | 16 mg |
Borjúhús | 11 mg | Narancs | 44 mg |
Belsőségek | 12 mg | Eper | 28 mg |
Szárnyas | 10 mg | Málna | 40 mg |
Sonka | 10 mg | Szőlő | 20 mg |
Gabonatermékek | Italok | ||
Rizs | 25 mg | Almalé | 7 mg |
Főtt tészta | 20 mg | Narancslé | 11 mg |
Rozskenyér | 20 mg | Szőlőlé | 13 mg |
Zsemle (1 db) | 25 mg | ||
Kalács | 80 mg | ||
Kenyérféleségek | 20-300 mg | Tojás (1 db) | 40 mg |