Bélbetegségek (idült) diétás kezelésének általános elvei

A diéta lényege a tej- és tejtermékmentes táplálkozás. A tej emésztése és alkotóelemeinek felszívódása a legtöbb bélbetegségben romlik, ezért tejet, tejterméket nem szabad fogyasztani. A bélnyálkahártyát bevonó, gyulladást csökkentő hatása miatt a diétában elsősorban a pektin tartalmú zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök szerepelnek, valamint a burgonya. Felhasználhatók a rizs és kisebb mértékben a főtt tésztafélék is. Az értékes fehérjeforrások közül elsősorban a zsírszegény húsok és húskészítmények, valamint a zsírszegényen elkészített tojás fogyasztható. A zsíremésztés és- felszívódás zavara is gyakran társul a bélbetegséghez, emiatt szükséges a zsírszegény diéta. A hagyományokkal és a közhittel ellentétben, a rostanyagokban gazdag növényi eredetű nyersanyagok és táplálékok, tehát a főzelékfélék nem ártalmasak, csak akkor, ha sok zsírral készülnek (pl. töltött káposzta). Az ízesítéskor az erős hatású fűszereket kerülni kell, de az édes paprika, citromlé, babérlevél, kakukkfű, koriander felhasználható, a mustár, torma, ecet természetesen nem. Puffadást okozhat a hagyma, de hosszabb állás után általában már nem, fogyaszthatósága egyéni érzékenységtől függ, ezért az étrendből való teljes kihagyása előtt célszerű kipróbálni. Az alkohol kellemetlenül fokozza a panaszokat, ezért a diétába nem illeszkedik. A cukor, a cukorban gazdag, tömény édességek puffadást, fájdalmakat okozhatnak, szintén nem tartoznak a diétához.  Célszerű a gyakori, kis mennyiségekből álló étkezési rendet megszokni.

Húsok

A sovány-és közepesen zsíros sertés-, marha-, baromfi-, halhús, galamb, bárány húsa fogyasztható főzve, párolva, egyben sütve, vagdalt, natúrszelet, lecsós szelet, gombóc, felfújt stb. formájában. A húsételeket készíthetjük hagyományos edényekben, alufóliában, teflon- és cserépedényben, grillsütőben. Az étrenden nem javasoltak a rántott húsok, valamint a zsírban pirított húsok (pörkölt, stb.).

Húskészítmények

A sovány és félzsíros termékek, sonkák, sonkaszalámi, zalai felvágott, kenőmájas, máj- és húspástétomok, párizsi, virsli, krinolin fogyaszthatók, a szalámik, a kolbászok csak ízesítésre ajánlottak. A húskonzervek fogyasztása megengedett. A nagyon zsíros, füstölt és sóval tartósított termékek – szalonna, házisonka, disznósajt, töpörtyű, füstölt kolbász és füstölt hal fogyasztása nem ajánlott.

Belsőségek

A sertés-, marha-, baromfimáj, szív, tüdő pirítás és erős, csípős fűszerek nélkül, zsírszegényen elkészítve fogyasztható (májgombócnak, krémnek, natúr- vagy rostonsültnek, lecsóval, gombával együtt párolva).

Tej és tejtermékek

A diétában a tej fogyasztása, felhasználása tilos. A savanyított tejtermékek egyes esetekben 1 – 1 evőkanálnyi mennyiségben az ételek sűrítésére használhatók. A tejföl, a tejszín, a túró és a sajtok az étrendben szintén nem adhatók.

Tojás

A tojás az étrendben önálló ételként, ételek elkészítéséhez segédanyagként egyaránt használható (omlett, tükörtojás, sült tojás, töltött tojás, lágy tojás stb.), kivételt képez a zsíros rántotta vagy a tojáspörkölt.

Zsiradékok

Az étrendben a zsiradékok napi engedélyezett mennyisége 3 – 5 dkg. E mennyiség fele használható fel az ételek elkészítéséhez, a másik fele a nyersanyagok természetes zsírtartalmából adódik. Ajánlott zsiradék – napraforgóolaj és Rama margarin.

Liszt, búzadara, rizs

Szabadon felhasználhatók önálló ételek, valamint segéd- és adalékanyagok formájában az ételek elkészítéséhez. Kivételt képez a zsírban pirított liszt, búzadara vagy rizs, mivel a zsírban pirítás nem javasolt e diétában. Főzve, párolva, gőzben főzve, köretnek, önálló ételként, ételek elkészítéséhez segédanyagként egyaránt javasoltak. Kivételt képeznek a tejben főtt változatok. A rizsből és búzadarából különböző ízesítéssel nyáklevesek is készíthetők, amelyek ebbe az étrendbe jól beilleszthetők.

Kenyér és sütőipari termékek, tésztafélék

A szikkadt vagy pirított kenyér és péksütemények, kalácsok fogyasztása nem korlátozott. Az erősen sózott termékek pl. sóskifli, nem ajánlottak. A sok tojással készített, vékonyra nyújtott tésztafélék hússal, tojással, zöldségfélékkel ízesítve javasoltak. Az édességek és sütemények közül a laza felvert tészták, piskóta, keksz, omlós tészta fogyaszthatók.

Burgonya

A zsírban kisütött változat kivételével korlátozás nélkül fogyasztható.

Zöldség- és főzelékfélék

A száraz hüvelyesek, vöröshagyma, fejes káposzta, fokhagyma kivételével korlátozás nélkül fogyaszthatók. A főzelékfélék elkészíthetők főzve, párolva, hintett vagy diétás rántással sűrített főzeléknek, mártásnak, főtt vagy nyers salátának, ivólének stb.

Gyümölcsök

Elsősorban a nyers gyümölcsök fogyasztása ajánlott, a puha, érett alma, körte, őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, aprómagvú gyümölcsök (ribizli, egres, eper, málna, szőlő) centrifugált lé formájában is fogyaszthatók, de elkészíthetők főzve, párolva, sütve, gyümölcslevesnek, mártásnak, salátának, kompótnak, befőttnek, lekvárnak, szörpnek is. Ez utóbbiak mivel igen sok cukor felhasználásával készülnek, csak igen kis mennyiségben javasoltak.

Fűszerek, ízesítők

Az étrendben a nagy mennyiségű só, valamint cukor fogyasztása nem javasolt. Az ajánlott fűszerek és fűszernövények a következők: petrezselyemlevél, zellerlevél, vanília, fahéj, szegfűszeg, méz, kevés édes fűszerpaprika, köménymag, kakukkfű, szerecsendió, babérlevél, újhagyma leve, snidling, kevés paradicsompüré, kevés citrom, gomba, gyömbér, kapor, fehérbors, stb.

Élvezeti cikkek

A tea engedélyezett (fekete- és zöld tea, kamilla, hársfa stb.). Kakaó korlátozás nélkül fogyasztható. Kávé és az alkohol tilos. Az ásványvizek közül a szénsavmentesek nem okoznak panaszt, míg a magas cukortartalmú szénsavas üdítőitalok nem ajánlottak.