A normális koleszterinszint felső határa 5,2 mmol/l. A magas koleszterinszint tünetmentes, mégis súlyos betegségek kockázatát növeli.
Az orvosi ajánlások szerint a normál koleszterin érték felett diétás kezelés javasolt, amivel mintegy 10% -os csökkenést lehet elérni. A diétával is elérhető 10%-kos koleszterinszint csökkenés 20%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát.
Ha ez nem elég a normális szint eléréséhez, gyógyszeres kezelés is indokolt, mert a vérszint nemcsak táplálkozástól, hanem a koleszterin belső termelésétől (máj által szintetizált) is függ.
A diéta alapja a zsírszegény, kalóriaszegény étrend. Elsősorban csökkenteni kell az úgynevezett telített zsírok fogyasztását, melyek állati eredetű táplálékokban fordulnak főleg elő, így pl. az úgynevezett vörös húsokban, főleg a sertéshúsban, de magas arányban a kolbászokban, a szalámikban, a látható zsírt tartalmazó hentesárukban is, valamint a zsíros sajtokban és tejtermékekben.
Mérsékelni kell a direkt koleszterin bevitelt is, ami főleg a velőben, tojássárgájában, belsőségben található nagy mennyiségben.
Helyettük zsírszegény ételek, sovány húsok és tejtermékek fogyaszthatók, valamint növényi eredetű zsírok. Így zsír helyett olajat, vaj helyett margarint használjunk, melyek kevesebb telített és több, úgynevezett telítetlen zsírt tartalmaznak és növényi eredetűek lévén, nem tartalmaznak koleszterint. Hasonló kedvező hatású a diófélék és az olívaolaj fogyasztása, valamint más szempontból a halfogyasztás, főleg a tengeri halaké. Törekedni kell napi 4 – 5x zöldség és gyümölcs fogyasztásra.
Amennyiben túlsúly, elhízás is fennáll, a fentieken kívül a szénhidrátok, kenyerek, tészták, édességek fogyasztását is csökkenteni kell, mert ezek is elhízáshoz vezethetnek, mely viszont a koleszterin és egy másik zsírféleség, a triglicerid szint (normál értéke <1,7 mmol/l) emelkedéséhez és az infarktus elleni védőfaktor, a HDL koleszterin (normál értéke >1,0 mmol/l) csökkenéséhez okozza.
Kalóriatáblázat |
1 kcal = 4,2 KJoule |
Tápanyagok energia és zsírtartalma 100 grammra vonatkoztatva |
Megnevezés | Kcal/100g | Zsír g/100g |
Rizs | 353 | 0,3 |
Bab | 338 | 1,0 |
Száraztészta | 386 | 1,8 |
Rozskenyér | 261 | 0,9 |
Zsemle (1 db=54 g) | 151 | 0,4 |
Háztartási keksz | 423 | 6,8 |
Burgonya | 88 | 0,2 |
Karalábé | 39 | 0,2 |
Paradicsom | 23 | 0,2 |
Sárgarépa | 40 | 0,2 |
Uborka | 12 | 0,1 |
Zöldbab | 41 | 0,3 |
Zöldpaprika | 20 | 0,3 |
Csiperkegomba | 40 | 0,2 |
Alma | 31 | 0,4 |
Ananász | 53 | 0,7 |
Banán | 105 | 0,1 |
Görögdinnye | 29 | 0,2 |
Körte | 52 | 0,3 |
Mandarin | 45 | 0,8 |
Málna | 29 | 0,8 |
Őszibarack | 41 | 0,3 |
Szamóca | 35 | 0,6 |
Szőlő | 78 | 0,6 |
Dió | 654 | 57,2 |
Mandula | 626 | 52,2 |
Fagylalt (gyümölcsös és tejszínes) | 129 | 0 |
Kolozsvári szalonna | 642 | 61,1 |
Császárhús | 646 | 65,0 |
Margarin | 737 | 79,0 |
Napraforgóolaj | 928 | 99,8 |
Sertészsír | 928 | 99,7 |
Sertésdagadó | 441 | 42,0 |
Sertéslapocka | 295 | 23,9 |
Karaj | 163 | 8,1 |
Marhahús (bélszín) | 121 | 4,4 |
Csirkehús (mell) | 112 | 1,0 |
Borjúhús | 123 | 4,5 |
Pulyka | 174 | 9,5 |
Sertésmáj | 139 | 5,3 |
Ponty | 146 | 8,7 |
Kacsa | 191 | 12,0 |
Lazac | 213 | 14,0 |
Gépsonka | 157 | 7,1 |
Szárazkolbász | 301 | 25,4 |
Párizsi, Krinolin | 219 | 18,2 |
Téliszalámi | 532 | 46,1 |
Virsli | 238 | 20,0 |
Tehéntej (2,8%) | 62 | 2,8 |
Joghurt | 74 | 2,0 |
Tejföl | 216 | 20,0 |
Túró (félzsíros) | 147 | 7,0 |
Ementáli sajt | 394 | 29,4 |
Trappista sajt | 381 | 28,1 |
Köményes sajt | 225 | 10,0 |
Tojás (egész) | 170 | 12,0 |
Tejcsokoládé | 587 | 36,8 |
Hasznos tanácsok
- Apróra vágott zöldségre, gyümölcsre salátaöntetet teszünk, mely lehet ecetes-fűszeres, citromos, joghurtos (zsírszegény) vagy kefires (zsírszegény). Bevált ízesítőszer a mustár és a ketchup. Túlsúlyosak cukor helyett inkább mesterséges édesítőszert használjanak.
- A majonéz illetve a tartármártás citromos-mustáros joghurtszósszal helyettesíthető! (só, bors, cukor, vagy mesterséges édesítőszer, – ínyenceknek néhány csepp fehérbor – szükséges még hozzá).
- A zöldséget kevés sós vízben fedő alatt puhára pároljuk, hagymával vagy egyéb fűszerrel ízesítjük.
- Csírkehúst, pulykahúst bőre nélkül fogyaszthatjuk. Gyümölcsökkel párolva, vagy különféle mártásokkal tálalva igen ízletes csemege. Hasonló javasolt a borjú- vagy vadhúshoz.
- A halakat számtalan elkészítési mód mellett (sütés olajban, vagy margarinnal!) javasoljuk citrommal párolva vagy íztelen mártásokkal felszolgálni.
- A gyümölcsök bőven fogyaszthatóak. Számtalan desszertféle készíthető belőlük, így gyümölcssaláta, zselék, krémek, kompótfélék, dzsemek, stb.
- Ne készítsünk tojással, vajjal, zsírral desszertet, hanem olajat, margarint használjunk. A tojás sok ételből egyszerűen elhagyható, vagy számuk csökkenthető (pl. krémek, palacsinta)
- A sütéshez olajat, vagy margarint használjunk – zsírt, vajat nem.
- Az ételek elkészítéséhez a sovány tejet és tejtermékeket ajánljuk. A tejszínhabot növényi eredetű tejszínhabporral pótolhatjuk. A tejföl sok ételben zsírszegény joghurttal, kefirrel helyettesíthető.
- Az édességeket, tésztaféléket túlsúlyosaknak nem ajánljuk. Mesterséges édesítőszer használata természetesen ebben az esetben is megengedett, ezek felhasználásával ínycsiklandozó – főleg gyümölcsalapú – desszertek készíthetők (pl. joghurt turmix fagyasztva fagylaltként, kompótok, tojás nélkül készített krémek, stb.).
Receptek |
A megadott nyersanyag mennyiségek 4 személyre vonatkoznak |
Csirkecomb Kertészné módra
Hozzávalók: 6 – 8 csirkecomb, egy kis olaj, leveskocka, 4 kis karalábé, 2 db sárgarépa, ½ kg zöldborsó, 1 kis karfiol, só, bors, paprika, petrezselyem zöldje.
Elkészítése: a csirkecombot sóval, borssal, pirospaprikával meghintjük és egy kevés olajban mindkét oldalon átsütjük, 1 db leveskockából készült 3 dl lével felöntjük, hozzáadjuk a megtisztított zöldséget, a vékony csíkokra vágott karalábét, a karikára vágott sárgarépát, a rózsákra bontott karfiolt és végül a zöldborsót. Puhulásig és leve elfövéséig pároljuk. Tálaláskor finomra vágott petrezselyem zöldjével meghintjük.
1 adag: 436 kcal
Zöldséges virsli
Hozzávalók: 45 dkg patisszon, 20 dkg gomba, 1 db sárgarépa, 1 csomó újhagyma, 4 db zöldpaprika, 3 pár virsli, 1 dl kefir, olaj, só, 5 dkg reszelt sajt, petrezselyem zöldje.
Elkészítése: a patisszont meghámozzuk, magját kikaparjuk és apró kockára vágjuk. A karikákra vágott újhagymát olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd rátesszük a feldarabolt zöldséget és a gombát. Lefedve, saját levében pároljuk. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát és a karikázott virslit. Néhány percig tovább pároljuk. Végül belekeverjük a kefirt és az apróra vágott petrezselyem zöldjét. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
1 adag: 282 kcal
Töltött cukkíni
Hozzávalók: 2 db cukkíni, 15 dkg szójagranulátum, 4 evőkanál lecsó, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 csomag kapor, 2 dl kefir, pirospaprika, só, borsikafű.
Elkészítése: a szójagranulátumot 20 – 25 percre bő vízbe beáztatjuk. A jól megmosott cukkínit hosszában kettévágjuk. A közepét kiskanállal kikaparjuk, úgy, hogy a maradék ne legyen túl vékony. A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a lecsót, a kicsavart szóját. Fűszerezzük és kis lángon puhára főzzük. Ha kész, beleöntjük a cukkínibe, tetejét meglocsoljuk a kapros kefirrel, és tepsiben lefedve 25 percig, majd fedő nélkül 5 – 8 percig sütjük.
1 adag: 328 kcal