Húgysavszint emelkedés, köszvénybetegség diétás kezelése

Sok ember tudatában úgy él a köszvény betegség, mint valami kivesző ritkaság, pedig az anyagi jólét, a mozgásszegény életmód és a túl bőséges táplálkozás hatására növekedett ezen betegek száma. Helyes és következetes diétás kezelés mellett a köszvényes panaszok enyhülnek, a rohamok pedig megelőzhetők. A köszvényesek túlnyomó része elhízott, a testsúly csökkentése érdekében energiaszegény diétára van szükség. Általában az 1000 – 1500 kcal energiatartalmú diéta jó eredményeket ad és ebben csupán a zsírokat, a cukrokat és az ezekben gazdag élelmiszereket kell elhagyni, ill. jelentősen csökkenteni. Összefoglalva, az energiaszegény diéta alapelvei – kevesebbet kell enni, de gyakrabban (naponta 5 – 6 alkalommal). El kell hagyni a diétából a cukrot, cukorkát, csokoládét, cukrászipari termékeket, lekvárt, mézet, fagylaltot, kompótot, édes üdítőitalokat és nem szabad az ételek ízesítéséhez cukrot használni. Mellőzni kell a zsírokat és a vajat, valamint az erősen zsíros húsokat, húskészítményeket (disznósajt, tepertő, szalonna, császárhús, téli- és nyáriszalámi, kolbászfélék, stb.) és a zsíros tejtermékeket (tejföl, sajtok többsége, tejszín, vaj). A diéta alapját a zöldség- és főzelékfélék, valamint a gyümölcsök alkotják, ezekből naponta többszöris kell fogyasztania. Megengedett a burgonya, korlátozott mennyiségben a nem cukrozott, nem édesítve készített főtt tésztafélék (makaróni, galuska, tarhonya stb.) és a rizs.

A másik nagyon fontos diétás szabály a betegség lényegével, a purinanyagcsere-zavarral kapcsolatos. Köszvény esetén mind a vérben, mind a szövetekben megnövekszik a húgysav mennyisége. Honnan kerül a húgysav a szervezetbe? Részben a szervezetben lejátszódó anyagcsere folyamatok során képződik, részben a pusztuló sejtekből, a szervezetbe kerülő táplálékok egyes alkotórészeiből szabadul fel. Ha túl sok húgysav keletkezik, vagy jut a szervezetbe, illetve nem távozik el elég gyorsan és tökéletesen, akkor lerakódik az ízületi porcokban és más szövetekben és kialakul a köszvénynek nevezett betegség. A húgysav az összes fehérjék egyik építőanyagából, a purinból keletkezik, tehát a diéta legfontosabb jellemzője a purin-szegénység kell, hogy legyen. Hagyományos táplálkozással mintegy 600 – 1000 mg purin kerül a szervezetbe, purin-szegény diétában azonban ez nem lehet több 200 mg-nál. A legtöbb purint a belsőségek (velő, máj, vese, stb.), a húsok (főként a sertéshús), a mirigyes szervek és hüvelyes növények tartalmazzák, de elég sok van a búzalisztben, parajban, karfiolban, zöldborsóban is. Köszvénybetegség diétájában a tej, a tejtermékek, a burgonya, a rizs, az előbb fel nem sorolt zöldség-és főzelékfélék valamint gyümölcsök alap élelmi anyagok. Leginkább a baromfihús fogyasztható, az összes többi húst és húskészítményt kerülni kell. (lsd. a mellékelt purin-táblázatot). Ha csak a táblázat adatait nézzük, megtéveszthet bennünket a csokoládé, tea, kávé igen magas purin-tartalma, szerencsére azonban ezek purin-származékai, az un. metilxantinok nem alakulnak át húgysavvá a szervezetben. Az élvezeti szerek közül tehát a kakaó, a csokoládé, a tea, a kávé megengedhető, az alkohol azonban nem, mert köszvényes rohamot válthat ki. A szénhidrátokat tartalmazó élelmi-anyagok és élelmiszerek (burgonya, rizs, zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök) elősegítik a húgysav kiürülését a szervezetből, a zsírok azonban köszvényes rohamot provokálhatnak, tehát nem csak a fogyókúra miatt kell csökkenteni az elfogyasztott zsírok mennységét. Folyadékból minél többet kívánatos fogyasztani, napi 2 – 3 liter folyadék elősegíti a húgysav kiürülését. Az ízesítők és a fűszeranyagok közül a drasztikus hatásúak (mustár, torma, ecet, curry, ketchup, csípős paprika, chili) nem jöhetnek szóba, de az enyhe színező és ízesítő anyagok (babérlevél, szegfűbors, szegfűszeg, köménymag, borsikafű, koriander, kakukkfű, citromhéj és -lé, fahéj, petrezselyemzöld, zeller) ízlés szerint alkalmazhatók, hiszen növelik a diéta élvezeti értékét és változatosságát. Arra azonban ügyelni kell, hogy a purin-szegénység megtartása mellett a napi fehérjefogyasztás ne csökkenjen  60 g alá!

 

Kapcsolódó oldal: [ Népbetegségek ]

 

100 g nyers, tisztított élelmiszer, élelmianyag purin-tartalma milligrammban

 

agyvelő 40   rizs 6
borjúmirigy 400 burgonya 6
lép 105 brokkoli 14
máj 95 cékla 5
tüdő 70 fejeskáposzta 14
galambhús 80 fejessaláta 15
tyúkhús 40 karfiol 10
csirkehús 40 karalábé 5
juhhús 46 kelbimbó 14
lóhús 80 kelkáposzta 10
libahús 33 padlizsán, patisszon 3
pulykahús 55 paradicsom 4
marhahús 40 paraj 23
borjúhús 48 petrezselyem 17
sertéshús 48 retek 5
fácánhús 35 sárgarépa 8
nyúlhús 38 spárga 14
őzhús 39 spárgatök 3
folyami hal 27 zöldbab 18
csuka 48 zöldborsó 80
ponty 54 cukkíni 3
szardínia 120 zöldpaprika 3
kaviár 40 vöröshagyma 1
szalámi 23 sárgaborsó 45
búzaliszt, dara 23 száraz bab 45
kenyér, péksütemény 8 lencse 70
gomba 5 dió 8
tej 1,4 gesztenye 16
tojás 1 db 0,8 mandula 9
alma, körte 1 mogyoró 10
citrom 1 kakaó 1000
málna 1 csokoládé 620
őszibarack 1 szója 35
szilva 10