Sok ember tudatában úgy él a köszvény betegség, mint valami kivesző ritkaság, pedig az anyagi jólét, a mozgásszegény életmód és a túl bőséges táplálkozás hatására növekedett ezen betegek száma. Helyes és következetes diétás kezelés mellett a köszvényes panaszok enyhülnek, a rohamok pedig megelőzhetők. A köszvényesek túlnyomó része elhízott, a testsúly csökkentése érdekében energiaszegény diétára van szükség. Általában az 1000 – 1500 kcal energiatartalmú diéta jó eredményeket ad és ebben csupán a zsírokat, a cukrokat és az ezekben gazdag élelmiszereket kell elhagyni, ill. jelentősen csökkenteni. Összefoglalva, az energiaszegény diéta alapelvei – kevesebbet kell enni, de gyakrabban (naponta 5 – 6 alkalommal). El kell hagyni a diétából a cukrot, cukorkát, csokoládét, cukrászipari termékeket, lekvárt, mézet, fagylaltot, kompótot, édes üdítőitalokat és nem szabad az ételek ízesítéséhez cukrot használni. Mellőzni kell a zsírokat és a vajat, valamint az erősen zsíros húsokat, húskészítményeket (disznósajt, tepertő, szalonna, császárhús, téli- és nyáriszalámi, kolbászfélék, stb.) és a zsíros tejtermékeket (tejföl, sajtok többsége, tejszín, vaj). A diéta alapját a zöldség- és főzelékfélék, valamint a gyümölcsök alkotják, ezekből naponta többszöris kell fogyasztania. Megengedett a burgonya, korlátozott mennyiségben a nem cukrozott, nem édesítve készített főtt tésztafélék (makaróni, galuska, tarhonya stb.) és a rizs.
A másik nagyon fontos diétás szabály a betegség lényegével, a purinanyagcsere-zavarral kapcsolatos. Köszvény esetén mind a vérben, mind a szövetekben megnövekszik a húgysav mennyisége. Honnan kerül a húgysav a szervezetbe? Részben a szervezetben lejátszódó anyagcsere folyamatok során képződik, részben a pusztuló sejtekből, a szervezetbe kerülő táplálékok egyes alkotórészeiből szabadul fel. Ha túl sok húgysav keletkezik, vagy jut a szervezetbe, illetve nem távozik el elég gyorsan és tökéletesen, akkor lerakódik az ízületi porcokban és más szövetekben és kialakul a köszvénynek nevezett betegség. A húgysav az összes fehérjék egyik építőanyagából, a purinból keletkezik, tehát a diéta legfontosabb jellemzője a purin-szegénység kell, hogy legyen. Hagyományos táplálkozással mintegy 600 – 1000 mg purin kerül a szervezetbe, purin-szegény diétában azonban ez nem lehet több 200 mg-nál. A legtöbb purint a belsőségek (velő, máj, vese, stb.), a húsok (főként a sertéshús), a mirigyes szervek és hüvelyes növények tartalmazzák, de elég sok van a búzalisztben, parajban, karfiolban, zöldborsóban is. Köszvénybetegség diétájában a tej, a tejtermékek, a burgonya, a rizs, az előbb fel nem sorolt zöldség-és főzelékfélék valamint gyümölcsök alap élelmi anyagok. Leginkább a baromfihús fogyasztható, az összes többi húst és húskészítményt kerülni kell. (lsd. a mellékelt purin-táblázatot). Ha csak a táblázat adatait nézzük, megtéveszthet bennünket a csokoládé, tea, kávé igen magas purin-tartalma, szerencsére azonban ezek purin-származékai, az un. metilxantinok nem alakulnak át húgysavvá a szervezetben. Az élvezeti szerek közül tehát a kakaó, a csokoládé, a tea, a kávé megengedhető, az alkohol azonban nem, mert köszvényes rohamot válthat ki. A szénhidrátokat tartalmazó élelmi-anyagok és élelmiszerek (burgonya, rizs, zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök) elősegítik a húgysav kiürülését a szervezetből, a zsírok azonban köszvényes rohamot provokálhatnak, tehát nem csak a fogyókúra miatt kell csökkenteni az elfogyasztott zsírok mennységét. Folyadékból minél többet kívánatos fogyasztani, napi 2 – 3 liter folyadék elősegíti a húgysav kiürülését. Az ízesítők és a fűszeranyagok közül a drasztikus hatásúak (mustár, torma, ecet, curry, ketchup, csípős paprika, chili) nem jöhetnek szóba, de az enyhe színező és ízesítő anyagok (babérlevél, szegfűbors, szegfűszeg, köménymag, borsikafű, koriander, kakukkfű, citromhéj és -lé, fahéj, petrezselyemzöld, zeller) ízlés szerint alkalmazhatók, hiszen növelik a diéta élvezeti értékét és változatosságát. Arra azonban ügyelni kell, hogy a purin-szegénység megtartása mellett a napi fehérjefogyasztás ne csökkenjen 60 g alá!
Kapcsolódó oldal: [ Népbetegségek ]
100 g nyers, tisztított élelmiszer, élelmianyag purin-tartalma milligrammban |
agyvelő | 40 | rizs | 6 | |
borjúmirigy | 400 | burgonya | 6 | |
lép | 105 | brokkoli | 14 | |
máj | 95 | cékla | 5 | |
tüdő | 70 | fejeskáposzta | 14 | |
galambhús | 80 | fejessaláta | 15 | |
tyúkhús | 40 | karfiol | 10 | |
csirkehús | 40 | karalábé | 5 | |
juhhús | 46 | kelbimbó | 14 | |
lóhús | 80 | kelkáposzta | 10 | |
libahús | 33 | padlizsán, patisszon | 3 | |
pulykahús | 55 | paradicsom | 4 | |
marhahús | 40 | paraj | 23 | |
borjúhús | 48 | petrezselyem | 17 | |
sertéshús | 48 | retek | 5 | |
fácánhús | 35 | sárgarépa | 8 | |
nyúlhús | 38 | spárga | 14 | |
őzhús | 39 | spárgatök | 3 | |
folyami hal | 27 | zöldbab | 18 | |
csuka | 48 | zöldborsó | 80 | |
ponty | 54 | cukkíni | 3 | |
szardínia | 120 | zöldpaprika | 3 | |
kaviár | 40 | vöröshagyma | 1 | |
szalámi | 23 | sárgaborsó | 45 | |
búzaliszt, dara | 23 | száraz bab | 45 | |
kenyér, péksütemény | 8 | lencse | 70 | |
gomba | 5 | dió | 8 | |
tej | 1,4 | gesztenye | 16 | |
tojás 1 db | 0,8 | mandula | 9 | |
alma, körte | 1 | mogyoró | 10 | |
citrom | 1 | kakaó | 1000 | |
málna | 1 | csokoládé | 620 | |
őszibarack | 1 | szója | 35 | |
szilva | 10 |