Vashiány (sideropenia), vashiányos vérszegénység – mielőtt a rövid diétás javaslatot részletezném, felhívom betegeim figyelmét arra, hogy gyógyszeres kezelést csak oki kivizsgálás után javasolt elkezdeni. Természetesen, ha pl. egy fiatal nő vashiányos állapotának oka tudott, tünetei évek óta ismertek, azok vaspótlással rendezhetőek, a gyógyszeres terápiát rendszeresen, kúraszerűen indokolt végezni.
A vashiány gyakoribb, mint az ismert és kezelt esetek száma, melyben szerepet játszhatnak a helytelen táplálkozási szokásaink.is. A vas felszívódását sok tényező gátolhatja, pl. a táplálékok oxálsav tartalma, a gabonaneműekből készült élelmiszerekben lévő fitinsav, a gyomorsavhiány és az elégtelen C – vitamin fogyasztás.
Az állati eredetű húsforrásokból jobban hasznosul a vas, azonban a magyar lakosság körében szintén gyakran igazolt magas vérzsír értékek a vaspótlásnak e formáját ellenjavallják.
Könnyen hasznosítható vasat tartalmazó élelmi anyagok
Vashiányos vérszegénységben mindenekelőtt olyan élelmi anyagokból és élelmiszerekből kell összeállítani a diétát, amelyekben sok a könnyen felszívódó vas. Ilyen a máj, a húsok és a húskészítmények (ismét felhívom a figyelmet a vérzsírokra). Tartalmaznak vasat a zöldség- és főzelékfélék is, de ezekből a vas nehezebben szívódik fel, részben éppen fitinsav és oxálsav tartalmuknál fogva (ezek a szerves savak oldhatatlan vasvegyületté alakulnak). Felesleges tehát sok sóskát és spenótot fogyasztania a vashiányos betegnek. A vas felszívódását és hasznosulását gátolja a tea,kávé, tojás, korpa, szójakészítmények fogyasztása. Az ember napi vasszükséglete 10 – 15 mg. Eszerint 10 dkg sertésmáj tartalmazza a napi szükségletet, de jelentős a halhús, a lencse, száraz bab, száraz borsó, kakaó, egyes gyümölcsök és gombák, valamint különösen magas a mák és a mogyoró vastartalma.
A mellékelt táblázat mutatja az egyes élelmi anyagok és élelmiszerek vastartalmát
100 g tisztított élelmianyag, élelmiszer vastartalma mg-ban |
Élelmianyag, élelmiszer | Vas | Élelmianyag, élelmiszer | Vas | |
búzaliszt (teljes) | 1,7 | főzőtök | 0,2 | |
búzaliszt (főző) | 1,0 | uborka | 0,5 | |
kukoricaliszt | 1,1 | vöröshagyma | 1,6 | |
rizs (hántolt) | 1,0 | zellergyökér | 0,4 | |
kenyér | 0,8 | zöldbab | 0,6 | |
Graham – kenyér | 1,0 | zöldborsó | 1,0 | |
száraztészta(2 tojásos) | 1,9 | zöldpaprika | 0,3 | |
száraztészta(4 tojásos) | 2,9 | bab (száraz) | 7,0 | |
bárányhús | 10,5 | borsó (száraz, egész) | 4,0 | |
juhhús (sovány) | 10,5 | lencse (száraz) | 5,0 | |
csirkehús | 3,0 | szójaliszt (teljes) | 5,0 | |
libamáj | 7,0 | vargánya gomba | 10,0 | |
marhahús (sovány) | 3,5 | alma | 0,3 | |
marhamáj | 5,5 | banán | 0,3 | |
borjúmáj | 5,5 | birsalma | 1,1 | |
sertéshús (sovány) | 1,0 | citrom | 1,0 | |
sertésmáj | 10,0 | cukordinnye | 0,9 | |
gépsonka, füstölt kolbász, szalámi, párizsi, krinolin | 2-2,5 | cseresznye | 0,3 | |
kenőmájas, májpástétom | 5,0 | egres | 0,9 | |
tehéntej (fölözött) | 0,2 | görögdinnye | 0,1 | |
túrók (sovány,félzsíros) | 0,2 | kajszibarack | 2,1 | |
ementáli, trappista, óvári, köményes sajt | 0,7 | körte | 1,9 | |
tojás 1 db (héj nélkül) | 1,4 | málna | 0,6 | |
burgonya (téli) | 0,6 | meggy | 0,5 | |
burgonya (nyári) | 0,3 | narancs | 0,6 | |
céklarépa | 0,6 | őszibarack | 0,2 | |
fejes saláta | 0,2 | ribiszke (vörös, fekete) | 4,5 | |
karalábé | 0,3 | szamóca | 2,9 | |
karfiol | 0,3 | szilva | 0,2 | |
káposzta (fejes) | 0,2 | szőlő | 0,7 | |
káposzta (vörös) | 0,3 | zöldringló | 0,2 | |
kelkáposzta | 0,2 | dió | 4,1 | |
paraj | 4,0 | mák | 22,0 | |
retek (hónapos) | 1,5 | mogyoró | 35,0 | |
sárgarépa | 0,3 | kakaó | 7,2 | |
sóska | 4,6 | |||
spárga | 1,4 |